Puding Karamel
Anda buat kueh apa ya utk makan petang nanti?, kalau tengok blog2 memasak kan.. memang best giler.. kelabu mata di buatnya.. spt semuanya mama rasa nak buat!.. Tapi puding ini mama dah selalu buat sekian lama dari zaman2 anak dara lagi... hehe. Okay kalau nak cuba buat puding karamel jom kita lihat bahan2 dan cara membuatnya... mudah semudah memakannya... :)
Bahan2nya
1tin susu cair
2 sudu gula untuk adunan puding
Telur 4 biji
Untuk gula hangus gulanya sebanyak 6 sudu.. kalau nak kuah banyak boleh lebihkan lagi.
Cara2nya
Kepuk Telur sehingga kembang, manakala susu cair di kacau bersama gula hingga hancur. lepas tu campurkan kedua adunan ini dan gaul hingga rata.
Gorengkan gula sebanyak 6 sudu dengan api yang perlahan
Sementara menunggu gula hangus tadi panaskan loyang .
Kacau sikit2 supaya rata... jangan terlalu kehitaman nanti pahit, Warna tu biar kelihatan keperangan dan pekat ..
Tuangkan gula hangus tadi. Tak menutup habis ruang tu pun takpe sebab nanti dia akan cair dan akan rata keseluruhan bahagian bawah puding nanti
Barulah di tuangkann adunan puding tadi
Tutup periuk kukus tersebut dan biarkan selama 20 minit
Apabila dah masak.. bukak tudung biarkan sejuk seketika barulah di masukkan ke dalam peti ais.
Jeng.. jenggg jenggg... dah siap.. opp lupa nak cakap.. lepas di kluarkan dari peti ais tu ... balikkan ke dalam pinggan tau, baru nampak cantik.. :) tapi kat tepi tu xcantik sangat... nak snap gambar2 masakan pun memang selalu rasa cam tak puas hati jer.. apa taknya sebaik jer masak anak gadis kecilku siapa lagi kalau bukan Isya ni... dah sibuk terkam nak makan.. kelam kabut mama buat semua tu.
uhukk.. tak sempat nak hidang puding mama dah di kacau Isya.. nampak tak kt bhg atas puding tu di tekap dengan cawan.. hahah.. tengok kat bawah tu bukan main bersungguh dok hirup kuah puding.. hingga menjilat mangkuk! lawak.. lawakk....
Comments
Post a Comment