Wednesday, January 25, 2012

Kek coklat


bahan2

A
bahan yg di ayak bersama

2 cawan gula (akak guna gula castor je)
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan serbuk koko (kalau guna serbuk koko van hountan, akak akan gantikan dengan tepung gandum sebanyak 3 sudu.. maknanya dari 1 cawan tadi tu buangkan le 3 sudu tu.. faham kan?.. ;).. sebabnya van hountan ni  pahit skek)

B
3 biji telur
1 tudung esen vanila
1 sudu kecil garam
1 cawan susu cair
1 cawan minyak canola/minyak masak pilihan masing2
1 cawan air panas

Kacau telur hingga kembang kemudian satukan kesemua bahan2 B iaitu  susu cair, minyak, air panas, esen vanila, dan garam dalam mangkuk. Pukul dengan kelajuan tinggi  hingga sebati.
Perlahankan speed, tuangkan bahan2 ayak tadi dan  pukul lagi hingga ringan dan sebati lagi. Bahan adunan ni memang cair.. ;)
ok sekarang boleh le kukus 40-50 minit, nak bakar pun boleh jugak dengan suhu 180 selama 45-50 mnt.


topping:
 1 bar coklat jenama giant di cairkan bersama 1 sudu buttle dan 3.4 sudu susu cair.


Tuesday, January 24, 2012

Siakap kukus ala Thai



2 ekor ikan siakap sederhana kecil(dibersihkan)
3 batang serai (diketuk)
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1 biji limau nipis (ambil jusnya
2-3 biji cili padi (diketuk)
hirisan carot
1 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula 2 sudu
3 sudu makan sos ikan
 air di campurkan dgn sedikit tepung jagung
 daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar


Cara-cara
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram, tepung jagung dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato,  serta air bancuhan tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam atau sos ikan. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.

resepi ni mama derhaka skek dari resepi asal di potret kasih.  Terima kasih Pn Wana Yusof.. ur recipi mmg cukup2 best!!, hubby ngan anak2 bertambah berkali2 jugak le tadi makan nasi.... rasanya pun masam2 pedas dan manis. .. nanti kena buat lagi time si sulong mama balik dr asrama ;), sure sekelip mata jer habis di ratahnya ni.

gambar asal dr Pn Wana Yusof

p/s: tgk gambar Pn Wana ni pun dah tertarik, tp gambar mamaLUV pulak uhukk tak menarik langsung.. uhukk22.. grrrr...  ehmm.. takpe le.. tetap puas hati gak  sbb rasanya pun sedap & mengancam!

Friday, January 6, 2012

muffin kurma

Assalamualaikum



bahan seperti di atas teksturnya lembap2, tapi akak ubahkan nak bagi kering sedikit dengan tukarkan sukatan minyak masak sebanyak 150 ml (bukan 150 gm), manakala susu segar pula 150 ml (bukan 150 gm).  kalau takde susu segar boleh jer guna susu tepung anak, sepeti anak akak minum susu anmum so mama tibai jer kalau takde frsh milk ;)





adunan di atas juga diubah sedikit.. kira derhaka resipi asal le ni.. hehe
Bahan2nya:
  1. 250 gm tepung naik sendiri (superfine.superwhite flour BlueKey)
  2. 15 gm baking powder
  3. 150 ml minyak masak canola atau apa2 jenis minyak pun boleh (yg asal dlm bentuk gm, tapi akak guna ml )
  4. 150 ml susu segar (kalau takde boleh guna susu tepung anak di bancuhkan sehingga dapat 150 ml)
  5. 150 gm gula kastor
  6.  2 biji telur ayam
  7. gantikan kismis kalau takde kurma/  suka hati nak bubuh apa pun boleh mengikut kesukaan masing2 

Bahan A
Tepung & Baking powder di ayak dalam satu bekas

Masukkan gula kastor dan telur dalam bekas dan di kacau rata dengan menggunakan mixer.  Selepas itu masukkan minyak masak dan susu dan digaul lagi sehingga sebati.

Tuangkan bahan A dan di gaul lagi sehingga rata dan sebati.  masukkan kismis dan apa2 jenis buahan kering ke dalam adunan tadi dan kacau. tuangkan ke dalam paper cup seperti di dalam gambar di atas.


selamat mencuba ;)

Wednesday, December 21, 2011

pizza campak2



Bahan2:
200ml water
1 tbsp olive oil
1 tsp salt
2 1/2 cups bread flour
1 3/4 tsp yeast
Masuk dalam BM ikut urutan..setting:pizza dough.

sementara menunggu bm kita menguli....  peraskan sedikit lagi tenaga yg masih segar  untuk sediakan intinya:


daging hancur,
sos spageti kimball
2 ulas bawng putih cincang halus
bawang besar 1/2 biji di hiris nipis
1 kiub ayam knor
sdkt olive oil

tumis bawang2 tadi, bila dah garing tuangkan sos spageti. kacau kemudian masukkan daging. gula 1 sudu. kiub ayam knor, cajun, cayenne, rosemary.  (cajun cayene & rosemary ni serba sdkt jer tau..  lebih2 lg rosemary.. nanti jadi pahit plak). 



sosej yang telah direbus dan dihiris nipis
jejari ketam,
cendawan

* Untuk Toping* - mix cheese, cajun & cayene. nak kasi ada aroma baunya dan pedas2 sikit.

Cara buat dough tanpa guna bread maker:

caranya juga sama spt resepi asal jintanmanis.blog cuma ada sedikit di ubah suai mama ikut selera tekak masing2.

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada dua bahagian dan bentukkan bulat seperti base pizza, cucukkan dengan garpu dan biarkan naik sedikit, masa yang diperlukan lebih kurang 30 minit.

5. Sapukan setiap base pizza dengan sos tomato... ratakan ke seluruh doh, sapu ratakan inti daging, cheese yg banyak, sosej, jejari ketam, cendawan, lada benggala sekiranya ada, buah tomato yg dihiris nipis,  toppingkan lagi  dengan mozarela cheese  dan dry pasly.

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza perang., sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, Sesuai untuk sarapan dan hidangan minum petang. Selamat Mencuba.

sebelum di bakar



Selepas di bakar



note:  sukatan di atas tu setakat 6 org mkn, boleh le 2 kpg sorang ....kalau anak mama le, tp kalau yg kaki pizza rasanya tak cukup.. so kalau nak buat byk tu double jer bhn2 nya deh... ;)

p/s:  selain bentuk di atas, akak juga mengubah2 pelbagai lagi bentuk spt di bawah .....

yg utk rolls pizza tu.. lepas di potong seeloknya jangan di bakar terus, biarkan ia naik lagi hingga 30 mnt. lagi lama tunggu nanti lagi naik dan besar jadinya.  utk kulit  pizza, cucukkan dulu bhg yg nak topping nanti tu dengan garfu.. bhg tepi takyah le ;)... pastu biarkan dulu setengah jam barulah di bubuhkan segala toppingnya. 

Selamat mencuba

Pizza wheels


Assalamualaikum

Hari ni buat  lagi pizza wheels .  tapi bukan di rumah Kemaman, sebaliknya di homestay mama..  Kalau ikutkan hati ni yg baru balik dr KL bwk anak2 ke Sunway pyramid sehari suntuk.. tak larat sangat dah badan ni ke sana sini.  pikir2 jiran2 mama takde.. semua balik kpg... suasana pun sunyi jer so nak taknak ikut jer hubby drop ke Padang Nenas pasal naik flight pun di K.Trg (pergi Jakarta).  Bread maker mama yg masih lagi fresh ni pun di angkut sekali.. kha22.. lawok2. penuh bonet kereta dengan kayu golf hubby lagi yg besau gedebak. sabar jer laaa..

ok jom layang kat bawah pula.....



resepi asal : jintanmanis.com

Untuk Doh
250gram tepung roti (2 1/2 cup)
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti dengan butter atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis
Masuk dalam BM ikut urutan..setting:pizza dough.


Untuk filling:
tuna dalam tin,
sosej perisa lada hitam yang telah direbus dan dihiris nipis
sedikit taburan oregano@ dry pasley, cajun, cayenne, parsley

topping: sos spageti,  mix cheese

 utk filling : cajun, cayenne, parsley



Cara nak buatnya pula mama cedok terus dari jintanmanis blog pasal malas nak type, sebab ikut pun sebijik jer.  Tapi jangan terkejut.. rupanya berlainan banyak sekali dr yg asal.. hihi.. 'pelajar' degil ketega' ni.. memang tak dengar kata cikgu. walaucamne pun rasanya memang sedap dan gebusss!

Cara:

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4.Terap Doh memanjang di atas papan canai, panjangnya lebih kurang 25cm dan ketebalan 2cm, sapukan permukaan doh dengan 2 sudu besar sos tamoto@cili dan taburkan, oregano@ dry pasley, sosej, mix vegetable dan mix cheese. ratakan ke seluruh doh.

5. Gulung doh sehingga kemas dan potong doh pada 6 atau 8 bahagian, atur di atas dulang pembakar. Biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 minit, toppingkan sekali lagi pizza wheels dengan mix cheese dan paipkan dengan sos cili.
6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 16 ke 18 minit atau sehingga permukaan pizza wheels perang., sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup,, Sesuai untuk sarapan dan hidangan minum petang. Selamat Mencuba.

Terima kasih untuk jintan manis .. ilmu memasak yg di kongsi ni memang memanfaatkan untuk kami seisi keluarga.

Tuesday, December 20, 2011

pizza & scrolls pizza

Assalamualaikum..


Hari ni mama nak test power bm (bread maker) baru!. hihi.. dah jatuh cinta betul le ngan bm ni.. semua resepi rasa nak cuba!.  Okay oleh kerana nak test kehebatannya apa kata kita layang gambar lu deh... jeng jengg jenggggg.....
|
|
|


akak juga mendekorasikan pelbagai bentuk pizza akak jadi spt kat bawah ni... main2 suke dan jugak byk belek2 blog kekawan..







Tadi  Hubby dah awal2 cakap lepas ni kita dah tak payah beli pizza dah...  wowww!.. bahaya abah ni!   anak2 pulak dah memang excited ... dok bising heboh2kan kat kawannya mama ngah masak pizza!.. Syaidi si sulong mama dah siap cakap pasni kita tak payah pergi pizza hut dah!.. kha222..  Alhamdulillah rasa pun memang sedap bangat... dan rezeki budak2 jiran sebelah rumah dok lepak main game kat rumah   pun boleh le merasa gak!.  tq pada cik yah depan rumah (cousin) yang jadi tok guru  mengajar cara2 nak guna bm ni sebab dia lagi expert.... ;)

okay untuk resepinya boleh le cek kat sini deh.  lagipun  resepi ni byk yg diubahsuai laa... main tambah2 jer  bahan yg ada kat dapur  ;)

Selamat mencuba!

Friday, November 11, 2011

Makaroni bakar ala pizza

Assalamualaikum wbrkt

Pagi tadi akak buat lagi makaroni bakar tapi topping tu ala2 pizza gitu.. hehe.. tapi kecewanya.. gambar lepas masak lupa nak snap.. cepat sangat anak2 dok ngap.. okay kat bawah resepinya.





Makaroni yg telah di rebus
cheese
fresh milk
margerin
gandum
lada sulah
daging ayam hancur
2 btg sosej
1 botol sos kimbal spagethi
hirisan cendawan butan
cream cheese


Cara membuat intinya
keringkan daging dalam kuali tanpa minyak. nampak dah kering air tu baru masukkan sedikit olive oil/apa2 minyak yg rakan ingin guna. tuangkan 1 botol sos spageti cap kimbal, hirisan cendawan dan sosej.. kacau dan biarkan hingga kering. masukkan garam atau apa2 perasa yg ingin rakan tambahkan sekiranya rasanya kurenggg bagi anda. ;).. bila dah kering dan pekat ketepikan.. jom kita buat white sauce nya plak.

masukkan 4 sudu margerin dalam periuk dengan api yg perlahan .. kacau kejap hingga sebati  baru le masukkan fresh milk dalam 2 cup.. masukkan lada sulah + secubit garam. kacau hingga sederhana pekat.

sapukan margerin lam casserole anda.. first layer tu ratakan makaroni....cream cheese, white sauce, inti daging, cheese, kepingan sosej, hirisan lada benggala (sekiranya anda suka.. dlm gambar atas tak letak pasal takde stok.. hehe)

okay sekarang bakar dlm oven suhu 210 selama 20 minit.

sukatan white sauce kat atas tu byk ...blh dapat 2 casserole. kalau nak buat sikit jer kurangkan sukatan dr yg di berikan tu ya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...