Wednesday, January 25, 2012

Kek coklat


bahan2

A
bahan yg di ayak bersama

2 cawan gula (akak guna gula castor je)
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan serbuk koko (kalau guna serbuk koko van hountan, akak akan gantikan dengan tepung gandum sebanyak 3 sudu.. maknanya dari 1 cawan tadi tu buangkan le 3 sudu tu.. faham kan?.. ;).. sebabnya van hountan ni  pahit skek)

B
3 biji telur
1 tudung esen vanila
1 sudu kecil garam
1 cawan susu cair
1 cawan minyak canola/minyak masak pilihan masing2
1 cawan air panas

Kacau telur hingga kembang kemudian satukan kesemua bahan2 B iaitu  susu cair, minyak, air panas, esen vanila, dan garam dalam mangkuk. Pukul dengan kelajuan tinggi  hingga sebati.
Perlahankan speed, tuangkan bahan2 ayak tadi dan  pukul lagi hingga ringan dan sebati lagi. Bahan adunan ni memang cair.. ;)
ok sekarang boleh le kukus 40-50 minit, nak bakar pun boleh jugak dengan suhu 180 selama 45-50 mnt.


topping:
 1 bar coklat jenama giant di cairkan bersama 1 sudu buttle dan 3.4 sudu susu cair.


Tuesday, January 24, 2012

Siakap kukus ala Thai



2 ekor ikan siakap sederhana kecil(dibersihkan)
3 batang serai (diketuk)
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
1 biji limau nipis (ambil jusnya
2-3 biji cili padi (diketuk)
hirisan carot
1 biji tomato (dihiris dadu)
sedikit garam dan gula 2 sudu
3 sudu makan sos ikan
 air di campurkan dgn sedikit tepung jagung
 daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar


Cara-cara
1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram, tepung jagung dan gula. Bancuhkan.
3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato,  serta air bancuhan tadi. Kukus lagi 5 minit.
4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam atau sos ikan. Kukus lagi selama 2-3 minit.
5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.

resepi ni mama derhaka skek dari resepi asal di potret kasih.  Terima kasih Pn Wana Yusof.. ur recipi mmg cukup2 best!!, hubby ngan anak2 bertambah berkali2 jugak le tadi makan nasi.... rasanya pun masam2 pedas dan manis. .. nanti kena buat lagi time si sulong mama balik dr asrama ;), sure sekelip mata jer habis di ratahnya ni.

gambar asal dr Pn Wana Yusof

p/s: tgk gambar Pn Wana ni pun dah tertarik, tp gambar mamaLUV pulak uhukk tak menarik langsung.. uhukk22.. grrrr...  ehmm.. takpe le.. tetap puas hati gak  sbb rasanya pun sedap & mengancam!

Friday, January 6, 2012

muffin kurma

Assalamualaikum



bahan seperti di atas teksturnya lembap2, tapi akak ubahkan nak bagi kering sedikit dengan tukarkan sukatan minyak masak sebanyak 150 ml (bukan 150 gm), manakala susu segar pula 150 ml (bukan 150 gm).  kalau takde susu segar boleh jer guna susu tepung anak, sepeti anak akak minum susu anmum so mama tibai jer kalau takde frsh milk ;)





adunan di atas juga diubah sedikit.. kira derhaka resipi asal le ni.. hehe
Bahan2nya:
  1. 250 gm tepung naik sendiri (superfine.superwhite flour BlueKey)
  2. 15 gm baking powder
  3. 150 ml minyak masak canola atau apa2 jenis minyak pun boleh (yg asal dlm bentuk gm, tapi akak guna ml )
  4. 150 ml susu segar (kalau takde boleh guna susu tepung anak di bancuhkan sehingga dapat 150 ml)
  5. 150 gm gula kastor
  6.  2 biji telur ayam
  7. gantikan kismis kalau takde kurma/  suka hati nak bubuh apa pun boleh mengikut kesukaan masing2 

Bahan A
Tepung & Baking powder di ayak dalam satu bekas

Masukkan gula kastor dan telur dalam bekas dan di kacau rata dengan menggunakan mixer.  Selepas itu masukkan minyak masak dan susu dan digaul lagi sehingga sebati.

Tuangkan bahan A dan di gaul lagi sehingga rata dan sebati.  masukkan kismis dan apa2 jenis buahan kering ke dalam adunan tadi dan kacau. tuangkan ke dalam paper cup seperti di dalam gambar di atas.


selamat mencuba ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...