Friday, November 11, 2011

Sos Yong Tau Foo

SOs Yong Tau Foo

Ini bukan le dari resepi mama, tapi mama dah buat cuma tak sempat ambik gambar sebab terus ngap... so akak copy paste terus dan link kan tuan asal punya dari blog yg akak dapat di sini.. kawan2 boleh le jenguk di blognya sbb kat situ byk lagi dgn pelbagai jenis sos yong tau foo ada.. besttt!

Sos Manis (kuah warna hitam)
Bahan-bahan
200 g taucu hitam (dikisar)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat (saya guna kicap pekat manis cap kipas udang)
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
gula secukup rasa (saya guna 1 senduk nasi gula putih & 2 ketul gula melaka)

Cara-cara Membuatnya1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.
2. Masukkan air, kacau seketika & bairkan mendidih
3. Masukkan kicap & kacau lagi.
4. Masukkan gula & pekatkan sos dgn campuran tepung jagung tadi

tkasih utk fromthekitchentohisstomach.blogspot.com
Print this post

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...